Is BHV voor ZZP’ers verplicht?

Is BHV voor ZZP’ers nu wel of niet verplicht? Het antwoord is: in sommige gevallen nee. Als ZZP’er ben je geen werkgever. In de Arbowet staat dat een werkgever verantwoordelijk is de gezondheid en veiligheid van werknemers. Tot zover geen verplichting voor ZZP’ers. Maar hoe zit het dan met klanten, collega ZZP’ers, stagiaires en vakantiekrachten die bij je over de vloer komen? En wat als je in een bedrijfsverzamelgebouw werkt? We leggen het je graag uit!

Zorgplicht voor niet-werknemers

We kunnen ons voorstellen dat je als ZZP’er weleens samenwerkt met andere ZZP’ers of uitzendkrachten. Of dat je stagiaires of vakantiekrachten aanneemt. In dat geval moet de bedrijfshulpverlening wel goed geregeld zijn!

Ook al ben je geen werkgever, dan nog ben je aansprakelijk voor schade en verplicht om ervoor te zorgen dat iemand die arbeid verricht zonder arbeidsovereenkomst zijn werk veilig kan uitvoeren.

Conclusie: tenzij je als zzp’er in totale afzondering werkt, ben je toch verplicht om BHV goed te regelen.

4 redenen om als ZZP’er een BHV cursus te volgen

Twijfel je nog of jij als ZZP’er nu iets ‘moet’ met BHV? We zetten de belangrijkste redenen om een BHV cursus te volgen voor je op een rij:

 • Zorgplicht niet werknemers
  Ook al ben je geen werkgever, toch ben je in bepaalde situaties wél verantwoordelijk voor BHV, zoals we in dit artikel hebben uitgelegd.
 • Werken op locatie waar ook andere zzp’ers werken
  Ook al ben je officieel niet verantwoordelijk voor BHV, hoe fijn is het dat je weet wat je moet doen in geval van nood?
 • Uitbreiden/groeien in de toekomst
  Nu heb je misschien nog geen personeel, maar wat niet is kan nog komen. De BHV op orde hebben, is een investering in de toekomst.
 • Voorwaarde voor opdrachtgevers
  Sommige opdrachtgevers eisen van opdrachtnemers dat ze een BHV certificaat hebben. Voorkom dat je een klus niet kunt aannemen omdat je nog geen BHV cursus hebt gevolgd.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!

Wil je je inschrijven voor een cursus BHV? Klik dan hier.