Wat zijn de meest voorkomende letsels bij kinderen?

Kinderen, tot veertien jaar, belanden relatief vaak bij de huisarts of op de Spoedeisende Eerste Hulp. Vooral baby’s en peuters zijn vaak bezoekers van deze hulpposten. Jonge kinderen, onderzoekend en impulsief dat ze zijn, zijn kwetsbaar. Lees hieronder verder over de meest voorkomende letsels bij kinderen tot en met veertien jaar.

Vallen

Ruim de helft van alle ongevallen bij kinderen heeft te maken met vallen. Dit kan het vallen van een stoel, fiets of speeltoestel zijn. Veelvoorkomend is een val van de trap. Een val kan verschillende gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot een botbreuk of kneuzing, maar ook tot een hersenschudding of zelfs hersenletsel.

Brandwonden en vergiftiging

Elk jaar belanden zestienhonderd kinderen (van 0 t/m 14 jaar) na een verbrandingsongeval op een SEH-afdeling. Het grootste deel, driekwart, wordt veroorzaakt door een hete vloeistof of damp. Verbranding aan een heet voorwerp is bijna een kwart van de verbrandingsoorzaken.

Vergiftiging is een andere veelvoorkomende oorzaak van letsel. Het is zelfs de oorzaak van maar liefst twintig procent van alle ongevallen bij kinderen. Ruim vier op de tien vergiftigingen leiden tot een ziekenhuisopname. Vergiftiging is vaak een gevolg van geneesmiddelen en narcotica. Voedingsmiddelen en giftige planten zijn tevens een aanleiding van vergiftiging. Ten slotte spelen schoonmaak- of poetsmiddelen ook een rol bij dit letsel.

Verstikking en verdrinking

Wanneer kleine objecten vast komen te zitten in de keel of de luchtwegen blokkeren, ontstaat een verstikking. Dit is in Nederland de grootste doodsoorzaak bij kinderen tot vijf jaar, als gevolg van een ongeval. De juiste handelingen kunnen vaak iemands leven redden bij een verstikking.

Verdrinking staat, na verkeersongevallen, in Europa op de tweede plaats bij de belangrijkste ongevallen met kinderen tot negentien jaar. Kinderen tot vijf jaar vormen vooral een groot risico: bij laag water van enkele centimeters kan het kind al het bewustzijn verliezen. Na vier tot zes minuten kan een kind al onomkeerbare hersenbeschadiging oplopen.

Eerste Hulp aan Kinderen kunnen verlenen?

Bij Marc Hoeks Opleidingen ben je aan het juiste adres voor professionele cursussen van kwaliteit. Bekijk hier het aanbod én schrijf je direct in zodat je weet hoe je moet reageren wanneer er iets met je kind gebeurt!

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op! Of vul onderstaand contactformulier in.